Източник: Reuters

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ одобри нов медикамент – Otezla за лечение на лека до тежка форма на плакатен псориазис при възрастни. 

Otezla е орален селективен инхибитор на фосфодиестераза 4 и е първият, одобрен за лечение на тази форма на заболяването. Лекарството е предназначено за пациенти, за които са подходящи системните терапии и фототерапиите. 

Медикаментът е тестван по време на две контролни проучвания. В тях участие взимат близо 1250 души, които страдат от умерена до тежка форма на плакатен псориазис. На произволен принцип някои от тях получават по 30 мг от лекарството два пъти дневно, а други плацебо през първите 16 седмици. 

След изтичането на този период идва и поддържащата фаза – от 16 до 32 седмица, по време на която пациентите, които са получавали плацебо, приемат по 30 мл Otezla два пъти дневно. 

Лечението с Otezla демонстрира значителни клинични подобрения при пациентите, страдащи от плакатен псориазис. Това сочат резултатите от изследвания, проведени през 16-та седмица, обясняват от компанията.

По думите на Скот Смит, който в президент на Възпаления и имунология към Celgene – компанията, създала медикамента, медикаментът предлага ценна възможност за лечение на пациенти с плакатен псориазис – за тези, които са били лекувани, включително и с биологични или конвенционални системни агенти. 

Лекарството е получило одобрение през март 2014 г. и е предназначено за лечение на възрастни, страдащи от състоянието.

 

Още интересна и полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase