Архив: Булфото
fallback

Австралийски учени установиха, че макар и много жени да избягват хляба заради линията си, той не е причина нито за напълняване, нито за подуване, съобщи в. "Дейли мейл".

Изследването е обхванало 1000 австралийки на възраст от 25 до 65 години, като целта му е била да разбие предразсъдъците, свързани с тази основна храна.

Смятаният някога за здравословен хляб в наши дни има лоша слава заради съдържащите се в него въглехидрати и глутен. Ако хлябът бъде изключен напълно обаче, теглото не се променя.

Шарън Натъли от австралийската агенция по храните и храненето установи, че 43 процента от жените избягват хляба, а 20 процента изпитват чувство на вина, когато не успеят да му устоят. Повече от половината жени не могат да повярват, че хлябът може да е полезен. Всички обаче го обичат.

Една трета от австралийките купуват по-здравословни варианти на хляба. Много родители ограничават и децата си от страх да не напълнеят. "Много жени не осъзнават колко полезен е пълнозърнестият хляб и този с нисък гликемичен индекс, както и че безглутеновите диети може да навредят, защото се покачва нивото на кръвната захар" , каза Шарън Натъли.

Данни от хляба да се напълнява няма. Големи предишни изследвания са показали, че народи с голяма консумация на пълнозърнести храни са по-малко засегнати от напълняване. На пазара съществуват много видове хляб. Затова е важно потребителите да бъдат запознати с техните предимства.

За децата, например, са полезни вариантите с омега-3 мастни киселини плюс обичайните фибри и вит. В. Хората със
сърдечносдови проблеми е добре да се насочат към пълнозърнест хляб със семена.

"Хлябът е храна, препоръчвана от националните здравни власти като част от ежедневната здравословна и балансирана диета заради хранителния състав и затова няма причина за чувство на вина", подчерта Шарън Натъли. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

лай-лай кучка

преди 9 години

Всичко, и най-полезният продукт, в по-големи количества е вреден. Важно е не какво, а колко. В живота човек е необходимо да се придържа към определен праг в консумацията, което е вид отношение към себе си.

15

Анонимен

преди 9 години

Това,че сме много информирани от интернет,а предишните поколения не са ползвали такова чудо на техниката, не ни прави по умни. По информирани да,но по умни не. Предците ни като са нямали готова информация са натрупвали знанията си за живота от практиката и това е най важно,а не са я взимали наготово и то лъжлива.Това е заблудата на нашето поколение и на света в който живеем. ИМАМЕ МНОГО ИНФОРМАЦИЯ, НО ВСЪЩНОСТ НЕ РАЗБИРАМЕ НИЩО ОТ НЕЯ, само я трупаме и цитираме където падне.Мислете преди всичко

14

Анонимен

преди 9 години

Съвременният и "модерен" човек на 21 век, затлъстява от некачественни храни,застоял живот и стрес, а после си го изкарва на хляба, че бил виновен.Хора, просто променете навиците и мисленето си и тогава си търсете оправдания, защото предците ни хиляди години са яли хляб, вярно чист и естествен, но все пак ХЛЯБ.Как така, точно ние решихме, че сме най просветеното поколение и се отричаме от него, че като се замисля и от куп други полезни неща в живота само заради слухове и предрасъдъци.

fallback