Източник: Reuters
fallback

Д-р Богомил Стоев е млад стоматолог, в чиито основни приоритети е подобряването на денталната култура на хората в България, както и изграждането на последователна система за превенция и профилактика на оралните заболявания.
Д-р Стоев целенасочено работи по организирането и осъществяването на инициативи, свързани с денталната грижа за бременните и детското орално здраве.


- Д-р Стоев, имате ли представа какъв е „денталният статус“ на българчетата днес?

В България са правени не малко изследвания, свързани с денталния статус на населението, но малко от тях ни дават достатъчна информация, от която да направим необходимите изводи. Макар една от статистиките да сочи следното - в България разпространението на кариес е 98% сред възрастните и 83% сред децата, а над 8000 деца са с един или повече извадени постоянни зъби, това което видях след моята профилактична кампания по училищата ме навежда на мисълта, че ситуацията е доста по-трагична от известното.

- Според Вас на какво се дължи това?

Една от основните причини за ситуацията в България според мен е, че децата изобщо не са наясно как правилно да се грижат за зъбите си. Говоря за базови неща като това кои са правилните движения, които е добре да използваме, когато си мием зъбите; колко пъти на ден трябва да си мием зъбите, както и това, че трябва да ползваме и конец за зъби. Също така, след моята кампания установих, че децата изобщо не знаят, че е добре да се ходи на профилактични прегледи през 6 месеца. Повечето от тях споделиха, че посещават зъболекар само когато ги заболи, което никак не е учудващо, но пък води след себе си доста тревожни резултати.

Другото, което ми направи впечатление и което се отразява на зъбния статус, е фактът, че децата често ядат изключително вредни за зъбите храни и напитки по време на учебния ден като вафли, кроасани, безалкохолни напитки, чипсове и други. Всички тези неща няма как да не доведат до тревожната статистика, която наблюдаваме.

- Има ли начин и как бихме могли да й повлияем – да постигнем до 10-годишна възраст децата да са без кариес, а до 18 да няма случаи на извадени зъби... Кои са основните проблеми, с които лекарите по дентална медицина се сблъскват и ние родителите следва да се справим?

Добре е да се започне с правилно информиране на децата за това, че е задължително на всеки 6 месеца да се посещава зъболекар и че това е добре за тях. Да им се обясни на достъпен език, че пропускането на визити може да доведе до неприятни последици като невъзможност за консумация на любима храна или до множество пропуснати забавления. Също така е необходимо да се обясни на децата, че консумацията на кариесогенни храни и напитки е добре да става заедно с основно ядене – на обяд или на вечеря, а не като междинно хранене.

Останалата част от интервюто с д-р Богомил Стоев можете да прочетете в Puls.bg


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

защото

преди 9 години

Пастите за зъби с високо съдържание на флуорид увреждат зъбите.

7

Анонимен

преди 9 години

КОнец браточки конец най важното нещо след четка за зъби.Плодове твърди след хранене имат естествено почистващо своисто.

6

norges

преди 9 години

До Анонимен КАУФЛАНД ЛЮТИФКАИ какво занимаваш хората с твоята лютивка бе!

fallback