Снимка: Архив Reuters
fallback

Захарта може да се окаже по-опасна за кръвното ни налягане и за риска от инфаркт, отколкото солта, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

От години лекарите предупреждаваха, че прекомерната употреба на натриев хлорид увеличава риска от сърдечен удар с една четвърт и е причина за 3 милиона смъртни случая по света.

Но последно американско изследване установи, че не е толкова виновна за високото кръвно. Захарта е тази, която увеличава пулса и кара кръвното налягане да расте, като засяга специфична област от мозъка.

Изследователски екипи от Ню Йорк и Канзас, ръководени от д-р Джеймс Диниколантонио, направили анализи, от които станало видно, че захарта е главният причинител на инфаркти.

Учените съветват да намалим захарта, ако искаме да имаме здраво сърце. Те съветват в никакъв случай да не приемаме повече от 5 до 7 чаени лъжички захар на ден.

Високата консумация на захар активира хипоталамуса на човешкия мозък, при което се увеличава сърдечният ритъм и съответно кръвното налягане. Организмът произвежда повече инсулин, хормон, който също увеличава пулса.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Сократис

преди 9 години

Никога не трябва да се говори еднозначно кое е опасно и кое-не!Всеки организъм си има особености и реагира по различен начин на солта,захарта,алкохола и др.Диабета не се предизвиква от прекомерна консумация на захар както и високото кръвно само от солта а диетата е само превантивна.Ако сте здрави и нямате наследствена обремененост за хипертония,диабет,бъбречни и сърдечно-съдови заболявания,то не трябва да се лишавате от сладкото

8

баси

преди 9 години

Значи баклавата е вредна,така ли!?Е,аз пък захарин и нутрасуит няма да ям,пък да става квото ще!

7

стефчо

преди 9 години

всичко е много опасно и не бива да се яде и пие,правете като баба ми-събирайте пари за погребението(гробитата-така им казва)

fallback