Източник: Reuters

Жените имат по-високи нива на холестерола в сравнение с мъжете. До този извод стига проучване, проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж, което взима под внимание няколко социално-икономически показатели. 

Установява се още нещо любопитно – жените, които имат по-ниски постижение в областта на образованието, са с по-висок холестерол. 

Сред представителите на силния пол също се наблюдават някои различия. Учените откриват, че тези, които извършват физически труд, са с по-ниски нива на холестерола, в сравнение с мъжете, чиято работа не изисква физическо натоварване.

Изследователите провеждат проучване в рамките на European Prospective into Cancer. В него участват общо 22, 451 души, на възраст между 39 и 79 години. На всички тях бива „измерен“ социалният статус, като под внимание се взимат три фактора: социална класа, степен на образование и нивото на лишения в района, в който живеят. 

Всеки участник също така посочва степента на консумацията на алкохол. Изчислява се индексът телесна маса, а също така са взети и кръвни проби, за да се установят нивата на HDL-холестерола, триглицеридите и LDL-холестерола.

Въпреки понижените нива на холестерола, които се отчитат при мъжете, извършващи физическа активност, изследователите предполагат, че те също биха могли да са изложени на риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. 

Констатациите сочат, че социално-икономическият статус е по-силно изявен при жените в сравнение с мъжете. 

Данните от проучването са публикувани в BMC Public Health.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase