Източник: Reuters
fallback

Има ли начин да се грижите за косата така, че тя хем да изглежда добре, хем да не се увреди? 

Плитките и опашките са чудесен начин косата да се прибере, а от друга страна, да се изрази и личният стил. Когато обаче те са прекалено стегнати, косъмът може да се счупи, а корените да се увредят. Ако косата е вързана дори и когато спите, е вероятно да се стигне и до косопад.  

През нощта не бива да спите с вързана коса, а когато я връзвате, тя не трябва да се стяга прекалено в областта до скалпа. Тези, които носят тежки екстеншъни, следва да дават почивка на косата си на всеки три месеца.

Препоръчително е да се използва по-щадяща боя за коса. С течение на времето косата не само променя цвета си, но тя става по-слаба и започва да расте по-бавно. Това означава, че увредената коса няма да може така бързо да се отстрани. Химикалите, които се използват за „по-зрелите“ коси, трябва да щадят косата, за да се избегне увреждане. 

Дръжте четките далеч от къдриците. Къдравата коса е по-склонна да се изсушава и чупи, а сресването я уврежда. Балсамът, който съдържа полимер, може да омекоти косата и да я „озапти“. Потърсете на етикета на продукта още поливинилпиролидон.

Специалистите препоръчват да избягвате екстремната смяна на цвета. Вероятно сте брюнетка, която винаги е искала да е блондинка или пък обратното. Трябва да се сте наясно, че с толкова екстремна смяна на цвета рискувате да увредите косата си в по-голяма степен.

Препоръката на някои дерматолози е цветът да се сменя в рамките на три нюанса разлика от естествения цвят.

 

Още полезна информация на здравна тематика може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback