Снимка: Архив Reuters
fallback

Засегнатите от рак на гърдата жени, предпочели двойната мастектомия, живеят толкова дълго, колкото и онези, които са се подложили на изрязване на тумора, последвано от радиотерапия, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес

То обхванало близо 190 000 жени в Калифорния, засегнати от рак на гърдата между 1998 г. и 2011 г. Става въпрос за първото изследване, което сравнява нивото на оцеляване след три вида хирургически намеси - двойна мастектомия (изрязване на двете гърди), мастектомия, при която само засегнатата гърда е изрязана, и изрязване на раковите тъкани на гърдата, последвано от радиотерапия.

Авторите на изследването се опитали да разберат защо все по-голям брой жени избират двойната мастектомия, макар само едната им гърда да е засегната от рак.

"Въз основа на получените резултати можем да заявим, че пациентка, избрала двойна мастектомия, и жена, подложила се на изрязване на раковите тъкани на гърдата й, последвано от радиотерапия, имат един и същ шанс за оцеляване", заяви един от ръководителите на изследването д-р Алисън Куриан от Станфордския университет в Калифорния.

Учените констатирали, че 55 на сто от участничките се подложили на изрязване на раковите тъкани на гърдата, последвано от радиотерапия, 38,8 на сто - на мастектомия, а 6,2 на сто - на двойна мастектомия.

Двойната мастектомия стана обект на по-голямо внимание, след като през 2013 г. актрисата Анджелина Джоли, тогава на 37-годишна възраст, обяви, че прибегнала до нея, за да намали риска от рак на гърдата.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Никога не съм харесвал тая сметкаджийка Джоли, защото е била винаги в услуга на матрицата, но не и за човечеството!

7

Анонимен

преди 9 години

Да не се случва, а нататък....При всеки е различно. Бъдете здрави и щастливи, мили жени и момичета!

6

Анонимен

преди 9 години

Изобщо за миг не трябва и да дорускате, че анджелинката е направила ДВОЙНА МАСТЕКТОМИЯ. Това някой да го е видял? Това са трикове, ог които знаем кой има полза. А на нея има кой да и търси отговорност за лъжата. Жалко, че ше има будалии, които да и се вържат и да сбъркат. Нямаш рак - оперираш гърдите, не си болен - ВАКСИНИРАШ СЕ! Странно, но ... факт. Ето тези малки камъчета правят големи беди. Жалко, че хората не желаят да ги видят. А те са пред тях, както и геноцида с кемтрейлса над 8 гоини!!!

fallback