Източник: Reuters

Опасностите на морския живот са драстично много. Причината за това е, че съществуват морски видове риби, които имат способността след незначителен контакт да предизвикат директна смърт. По своята същност рибите никога не нападат хора. Контактът с тях обикновено идва след докосване с ръка при практикуване на скуба дайвинг - гмуркане с шнорхел и кислородна бутилка, когато не са достатъчно обезопасени ръцете.

Също така голям процент от жертвите след контакт с отровни риби се появява при морските риболовци, които обикновено са начинаещи в спорта и не разпознават този вид опасни риби.

Двата най-често срещани опасни морски вида риба, за които споделят запознатите, са морският дракон и риба скорпион. По външните си характеристики те са изключително привлекателни за погледа, поради окраската на тялото им. Това обикновено провокира практикуващите морски риболов да хванат рибата с ръце, след което настъпват някои съществени промени и проблеми за тях.

Морските дракони са девет вида риба, които имат кафява оцветка и отворени шипове на първата си гръбна перка. Характерното за тях е, че обитават плитките води и през деня се покриват в пясъка, откъдето подават само очите си. Има ги и в Черно море.

Ужилвания от морски дракон могат да проникнат дори през гумена подметка. Ужилването от тях може да причини поява на симптоми като силна болка на мястото на убождане, сърбеж, оток, скованост в периферната мускулатура, гадене, повръщане, главоболие, коремни болки вследствие на тежки и продължителни спазми и гърчова симптоматика.
 

Повече можете да прочетете в рубриката Актуално на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase