Източник: Личен архив

Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести и хомеопатия.  Специализира хомеопатия в Центъра за развитие и обучение на хомеопатията в България (ЦОРХ България, клон на CEDH International), с последващи тренинги по хомеопатия в България, Франция и Германия, както и по акупунктура във Великобритания. Международен лектор по хомеопатия от 2000 г.

- Каква е връзката между състоянието на храносмилателната система и имунитета? 

Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме здрави стомах и черва, защото в храносмилателната система се намира около 70% от нашата имунната система. Червата съдържат най-голямото количество лимфоидна тъкан в организма, а именно в тази тъкан се произвеждат защитните клетки. Често боледуващите хора винаги имат стомашно-чревни проблеми и докато те не бъдат отстранени, не се постига трайно оздравяване. Не напразно лечителите в Древен Китай казвали: „Смъртта започва от червата...” 

„Добрите” бактерии, известни още като чревната микрофлора, защитават тялото ни от свръхрастеж на потенциално вредни бактерии, паразити, гъбички в червата и не позволяват тяхното проникване в кръвта и лимфната система. Микрофлората в червата е изключително  разнообразна и освен влиянието й върху имунната система, въздейства и върху:

  • изявата на гените в организма;
  • развитието на мозъка и паметта;
  • телесното тегло;

риска от развитие на редица заболявания, включително рак и захарен диабет.

През последните десетилетия учените откриха, че при липса на нормална микрофлора и наличие на „лоши”бактерии в червата, човек страда от наднормено тегло, става муден, има намалена концентрация и памет, и много по-често боледува. Затова при лечението на деца с аутизъм пробиотиците са задължителна част от лечението. 

 - Има ли връзка и между алергичните състояния и здравето на стомашно-чревната система? 

Има неразривна връзка между алергии и здрав стомашно-чревен тракт. За мен като хомеопат беше много интересно да видя, че ако човек е с добре функционираща имунна система, той не реагира на редица алергени, които преди са били проблем за него. Това не са само мои наблюдения. Един американски лекар е наблюдавал над 450 случая на алергични състояния, които изчезват след стомашно-чревна детоксикация. 

Ние можем да повлияем потенциалната заплаха от развитие на алергии още преди едно дете да се роди. Проучване преди няколко години показа, че ако жената взима пробиотици по време на цялата бременност, тя намалява с 50% риска нейното дете да развие алергични заболявания като атопичен дерматит и бронхиална астма. Затова според мен е много важно личните лекари на бременните да им назначават системно пробиотици.

 

Цялото интервю може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase