Източник: Reuters

При рутинното лечение на зъбен кариес се налага отстраняване на увредената част на зъба, а образувалата се кухина се дооформя до подходящ кавитет. След това той може да бъде запълнен и изграден с помощта на различни дентални материали, които целят да възстановят функцията, понякога и естетиката, на липсващата част от зъба. В някои от случаите денталните материали могат да се използват и при възстановяване на фрактурирани фрагменти от зъба, както и в случаите на  увредени зъбни тъкани вследствие на бруксизъм или вредни навици като гризане на нокти например.

В тази и следващата статия ще разгледам различните дентални материали, които се използват в стандартната стоматологична практика при възстановяване на постоянните зъби вследствие на кариес или други причини, водещи до тяхното увреждане. Също така ще опиша техните предимства и недостатъци, както и средния брой посещения, необходими за тяхното възстановяване.
 
 Ще започна с една от най-често използваните в миналото пломби (обтурации) – денталните амалгами.
 
1. Дентални амалгами
 
Брой посещения, необходими за изработване – 2 (след почистване на кариозната маса и оформянето на кавитета в зъба пломбата може да бъде поставена в същото посещение, без необходимост от намесата на зъботехник, като във второто посещение се извършва повторно полиране).
 
Денталната амалгама представлява сплав от живак с различни метали, главно сребро, калай и мед, но в нея са включени и примеси от други метали. Съвременните амалгами съдържат по-малко количество живак.
 
За предимствата и недостатъците може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase