Източник: Reuters

Лятото е времето, когато хората се радват на природата и прекарват повече време навън. През най-горещият период от годината обаче се срещат и най-много насекоми, някои от които често ни нападат. 

Кърлежите обикновено са безобидни. Тяхно ухапване обаче може да доведе до Лаймска болест, която се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi. Инфектираните кърлежи могат също така да причинят и други заболявания като петниста треска.

Повечето реакции към пчели и други жилещи насекоми са леки, но тежките алергични реакции могат да бъдат животозастрашаващи. Алергична реакция може да има дори и при човек, при когото първоначално не е имало никакви усложнения. 

Някои насоки, свързани с ухапването от насекоми и тяхното предотвратяване:

Насекомите може да се държат настрана посредством мрежи на прозорците. Когато е възможно следва да се носят блузи с дълъг ръкав и дълги панталони. Трябва да се използват още репеленти за насекоми.

Ужилването от пчела може да се „премахне“ чрез изстъргване настрани с плосък ръбест обект като кредитна карта например. Ако намерите жилото, то следва да се отстрани с пинсети, след което раната да се почисти с антисептична течност или крем.

Сърбежът и болката от ухапването и ужилването може да се третира с локални аналгетици.

Медицинска помощ е необходима при наличие на алергична реакция, особено при анафилаксия, или при симптоми на заболявания, които се предават от комари или кърлежи. Лекарският кабинет трябва да се посети и при инфектиране на засегнатата област.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase