Източник: Reuters

Приемът на малки дози аспирин ежедневно може значително да намали риска от развитие на рак на стомаха, дебелото черво или хранопровода, сочи ново проучване.

Учените, които анализират всички налични данни от проучвания и клинични изследвания, оценяват ползите и вредите и установяват, че приемът на аспирин в продължение на 10 години може да намали развитието на рак на дебелото черво с 35%, а леталните изходи, вследствие на заболяването – с 40%. 

Рискът по отношение на рак на хранопровода и стомаха е по-малък с 30%, а фаталните случаи са намалели с 35 – 50%. 

Проф. Джак Казик, който е ръководител на Центъра за превенция на рака в университета „Куин Мери“ в Лондон, обяснява, че според доказателствата ползата е налице, когато се приема ежедневна доза от 75 – 100 мг за период от минимум 5 години, а този период за хората на възраст между 50 и 65 години, най-вероятно трябва да бъде 10 години. 

Не се наблюдават никакви ползи от приема на медикамента за три години, а намаляване на случаите на летален изход се отчита след петгодишен прием на лекарството.

Изследователите също така предупреждават, че когато бива приеман за дълъг период от време, аспиринът може да повиши риска от стомашно кървене, особено сред 60-годишните, които редовно приемат медикамента за период от 10 години. Рискът от кръвоизлив в стомашно-чревния тракт се повишава от 2,2 на 3,6%, което може да се окаже животозастрашаващо за малка група хора. 

Аспиринът намалява риска от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, поради което може да предостави защита срещу инфаркт и инсулт. Той често се предписва на хора, страдащи от сърченосъдови заболявания и ли претърпели мозъчен или сърдечен удар.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase