Източник: Reuters

Д-р Таня Милачич е ембриолог и ръководител лаборатория „Биологичен ин витро сектор” на Медицински комплекс „Д-р Щерев”.

- Може ли ембрионът действително да се възприема като пациент?

И да, и не. В предимплантационното си развитие голяма част от ембрионите не се развиват правилно (както генетично, така и морфологично) и нямат потенциал за имплантация и бременност. Следователно, тъй като не са бъдещи фетуси (зародиши) или деца, няма как да бъдат третирани като пациенти. От друга страна част от тях, които достигат до плоден сак, а после и до бебе, биват подлагани на различни процеси на морфологична и/или генетична оценка. В този смисъл те могат да бъдат смятани за пациенти, както в етапите преди, така и в тези след настъпването на имплантация. Лично аз като ембриолог съм пристрастна и за мен яйцеклетките, сперматозоидите и получените от тях ембриони са изключително важни за осъществяването на една успешна бременност.

- Какво е влиянието на храненето, факторите на околната среда и приложението на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) върху поколението?

Изключително голямо е влиянието на храненето и околната среда. Те всъщност определят доколко приложението на АРТ ще бъде успешно и ще има значение за създаденото поколение. Оказва се например, че майка, забременяла, износила и родила децата си по време на Втората световна война, през която е изпитвала глад и се е хранела нездравословно, е предала на потомството си от своя организъм чрез кърмата много нездравословен вътреутробен и послеродов начин на хранене. Впоследствие това оказва негативен ефект върху теглото, продължителността на живот и раковите предразположения на цели три поредни поколения. Т.е. близо 100 години назад в историята могат да се търсят причините за дадено заболяване, затлъстяване или друг проблем, който възниква в наши дни с хората в репродуктивна възраст или тяхното потомство.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase