Източник: Reuters

Лятото особено много крие рискове от чревни инфекции – прекарваме повечето време навън, на плажа, в планината, в градинката или парка, а не винаги постоянно можем да разчитаме на средства за поддържане на личната хигиена. За съжаление, дори честото използване на влажни кърпички не може да предотврати пренасянето на опасни микроорганизми.

Чревните инфекции са особено заразни. Развиват се след попадане на вредните микроорганизми в устата, най-често чрез замърсени храна, вода или ръце. Крият сериозен риск от усложнения – когато чревната инфекция нанася сериозна вреда на храносмилателната система и излиза извън нея.

Хранителното отравяне на фона на заболявания като ботулизъм, коремен тиф, холера, изглежда най-безобидно...

Причинители на чревна инфекция могат да бъдат бактерии като салмонелата или/и токсините, които отделят такива с дейността си (както се получава при най-честия причинител на ботулизъм Clostridium botulinum), вируси като ентеровируси, ротавируси и др.

Тези микроорганизми се съдържат във фекалните, повръщаните маси и понякога в урината. Доста устойчиви са, което означава, че инфекцията с тях може да се предаде при контакт със заразена вода, почва, предмети, контактни повърхности, прибори, дръжки, кърпи...

Силно се размножават при топли и влажни условия, но виреят и на по-ниски. Особено благоприятна среда за тях дават млечните продукти, което означава че с млякото и продуктите, които го съдържат, на плажа и по време на почивката трябва да се внимава особено много. Важно е да се следи не само срокът на годност, но и условията на съхранение на продукта, да е сигурен транспортът и адекватността на търговеца да прибира продуктите бързо от товарния автомобил с хладилна камера в хладилника на търговския обект.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase