Източник: Reuters
fallback

Махмурлукът е често състояние след прекаляване с алкохол. Симптомите са най-силно изразени 14-15 часа след началото на приема. Според изследователи, това е така, защото натрупването в тялото на продукти от преработката на алкохола, каквато е млечната киселина, изискват повече време, за да се отделят.

Пациентите с махмурлук често споделят за силно главоболие, гадене, световъртеж, раздразнителност, жажда и умора. Обикновено при събуждане след прием на голямо количество алкохол и заспиване се усещат най-силно симптомите.

Понякога стандартната клинична картина може да бъде допълнена от симптомите за пренапрежение, бледост, треперене, повръщане, болка и парене зад гръдната кост, нестабилност в походката и загуба на апетит.

1. Кои видове алкохол предизвикват махмурлук?

Предполага се, че продуктите, получени при преработка на алкохол, наречени деривати, усилват тежестта на махмурлука. Джинът и водката съдържат много малко количество такива вещества, следователно вероятността от развитие на махмурлук е по-малка. Докато бренди, шампанско и уиски притежават потенциала да предизвикват появата на най-тежките форми на махмурлук, тъй като имат богат калибър от вещества, превръщащи се в деривати.

Червеното вино също може да доведе до тежко състояние на махмурлук, защото съдържа голямо количество тирамин. Тирамин е вещество, което в организма на човек предизвиква появата на много тежко главоболие.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Пиянде

преди 9 години

Най-добрия лек е въобще да не се изтрезнява

5

Гецата

преди 9 години

След тежко пиене...На сутринта - шкембе чорба с яко чесън и лют пипер и една бира !!! Това от мене !

4

Cleo

преди 9 години

BS ...

fallback