Източник: Reuters
fallback

Агеузия означава загуба на вкусовите функции на езика. Хората, които страдат от такова заболяване, не могат да различат сладко от солено, кисело от горчиво.

Често болните бъркат агеузия с аносмия – загуба на обонянието, тъй като вкусът на това, което ядем, се възприема повече с неговия аромат.

Когато дъвчем или пием, се освобождават молекули, които стимулират специални сетивни клетки в устата, т.нар. вкусови клетки. Те са групирани в рамките на вкусовите рецептори на езика и когато бъдат активирани, изпращат сигнали към вкусовите нерви в мозъка.

Ако настъпят някакви пречки или нарушения по "веригата“, има опасност от възникване на вкусово разстройство, включително и агеузия.

Агеузията е вид вкусово разстройство, но в същинския си вариант се среща много рядко. По-разпространени са нейните разновидности.

При хипоагеузия болният има частична загуба на вкус, а при дисгеузия – усещане за метален привкус в устата, придружено с парене по езика. С напредването на възрастта рисковете да се сдобиете с някое от неразположенията нарастват.

Загубата на вкуса може да създаде сериозни здравни проблеми. Изкривеното чувство може да бъде рисков фактор за сърдечносъдови проблеми, диабет и други заболявания, които изискват придържане към определена диета.

При такова нарушение човек обикновено променя хранителните си навици. Някои хора могат да ядат твърде малко и да губят тегло, докато други могат да ядат твърде много и наддават килограми.

Повече можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

ПОДГОТВЯТ НИ ЗА ГМО ПРОДУКТИТЕ. АЗ ОПИТАХ ОТ ТАКИВА ГМО ПРОДУКТИ И МОГА ДА ВИ КАЖА ЧЕ ВКУСЪТ ИМ НЕМОЖАХ ДА ГО УСЕТЯ. ЕТО ЗАТОВА Е ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА ХАМЕРИКАНСКА СТАТИЯ. ДА СИ ПОМИСЛИМЕ ЧЕ СМЕ БОЛНИ И НЕ УСЕЩАМЕ ВКУСА НА ТОВА КОЕТО ЯДЕМЕ.

2

Noname

преди 9 години

То бива глупост, бива, ама чак толкова не бива!Каква "агеузия"?! - От какъв език нескопосано го преведохте това? Казва се "агевсия", от гръцкото "гевси", което означава "вкус"; "агевсия" - липса на вкус.

1

Анонимен

преди 9 години

Не, бе, пичове, просто храната няма вкус, това е проблемът!

fallback