Източник: Reuters

Факторите, които влияят на съня при бебето, се променят с навършването му на четири месеца. На какво се дължи трудното заспиване или събуждането нощем?

Бебето започва да отказва сън с порастването. Все повече, тъй като започва да проявява интерес към околната среда, да любопитства, да изучава света и овладява нови умения. Докато до този момент то е било зависимо предимно от усещанията си, идващи отвътре, от тялото му – като удоволствието при хранене, удобство на тялото, подходяща температура и прочее, и не са му влияели толкова външни фактори като шум, светлина, на него започват да му влияят именно те – да го стимулират или предразполагат към отпускане. Затова и от тази възраст е подходящо да започне създаването на рутинни навици, в това число и на ритуала за заспиване.

Заниманията преди сън задължително трябва да са спокойни, тихи, кротки, предразполагащи отпускане и създаващи чувство на сигурност. Изберете подходяща мека играчка, приглушете светлината, попейте или почетете на глас. Това ще създаде необходимите емоционални условия за сън.

Тъй като бебето започва да възприема живота като поредица от събития, е добре да се изгради не само ритуал за заспиване, но и поредица от повтаряеми действия през деня. Вечерните трябва да създават усещането за отпускане и наближаване времето за сън. Например привечер детето трябва да се прибере на по-спокойно място, да се нахрани, да се предприеме по-кротко занимание, като слушане на музика, разглеждане на книжки, да се изкъпе и да се пристъпи към ритуала за сън. Трябва да изградите умение да разпознавате признаците на умора и глад при него, защото преумореното дете трудно заспива, а гладното спи неспокойно и се буди начесто.

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase