Източник: Reuters

С идване на лятото идват и някои проблеми, които не са свързани с щастливия нощен живот, плажовете, топлото и уютно време, леките и сексапилни дрехи, увеличеното привличане между половете. Често лятото може да бъде причина за мнозина да не го харесват, защото се чувстват постоянно изморени, апатични и без особено изразена енергичност. Причината за това състояние може да е ниското кръвно налягане.

Топлото време и слънчевите лъчи предизвикват загряване на тялото, което води до разширяване на кръвоносните съдове в крайниците и периферните органи. Това от своя страна причинява спад на съдовото съпротивление, което допринася за понижаване на кръвното налягане. Състоянието засяга най-често младите момичета и по-слабите жени и мъже. Причината е, че в тяхното тяло по принцип циркулира по-малко количество кръв, която много по-лесно може да се преразпредели в долните отдели на крайниците и тялото при разширяване на кръвоносните съдове под влияние на високата температура на околната среда.

Състоянието може да се срещне също така при бременни жени, както и при жени с изразен хранителен дефицит или при по-възрастните хора.

Кои са най-честите симптоми на ниското кръвно?

Ниското кръвно налягане върви ръка за ръка с някои неприятни симптоми, които обаче в диференциално диагностичен план могат да подсказват за много други заболявания. Най-често се срещат главозамайването, общата умора и неразположение, отпадналост, летаргия, апатия, шум в ушите, студени ръце и крайници и нарушения в съня, които водят до безсъние.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase