Снимка: Reuters
fallback

Нова технология може да ни разкрие колко години живот ни остават чрез сканиране на лицето. Изобретението е дело на учени от Илинойския университет в Чикаго.

Технологията наподобява тези, които се използват за разпознаване на престъпниците в криминалистиката и развлекателните интернет приложения, които ни показват как ще изгледаме на старини.
 
Идеята принадлежи на биодемографа Джей Олшански, който се оповава на изследвания, според които колкото по-бавно старее лицето на един човек, толкова по-дълго ще живее той.
 
Технологията включва използването на компютър, който сканира изображение на лицето и засича първите признаци на стареене и открива намесата на пластичната хирургия или грим върху него. Анализира се всяка част от него – бузите, веждите, очите, носа, устните и брадичката, като се изследват всякакви бръчици и тъмни петна.
 
Вземат се предвид и фактори като раса, пол, ниво на образование, начин на живот и фактът, че здравословното ни състояние винаги е „изписано“ на лицето ни на практика.
 
Произходът на човека тук е от особено значение, тъй като в северните страни например, където кожата на коренното население е с ниски нива меланин, старее доста по-бързо поради липсата на защита от вредните слънчеви лъчи.
 
Лицата на жените стареят много по-бързо от тези на мъжете, отбелязват изследователите.
 
Проучванията са още в начален етап, но техниката е широко приветствана от застрахователните компании, които вече изчисляват как този метод ще увеличи приходите им от животозастрахователните полици.
 
 
Останалата част от материала можете да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Гошо...Тъпото

преди 9 години

Като гледам лицата на политиците ни,бая...угрижени изглеждат и не им давам...дълъг живот.За това пък,народът ни е...весел и прелива от...щастие;всеки втори ще стане...столетник.

fallback