Снимка: Архив Reuters

Здравната система няма да се срине, ако не се намерят 328 млн. лв., с които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) иска да бъде актуализиран бюджетът й. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

Очертаващият се дефицит през тази година е в размер на 491 млн. лв., коментира той.

Според Пенков вероятно със средства от бюджета за следващата година ще се покрият дефицити от тази. Той обясни, че ако има изработена надлимитна дейност от болниците през октомври и ноември, тя ще бъде платена през януари със средства за 2015 година.

По повод коментара на министър-председателя Пламен Орешарски от вчера, че са необходими мерки за по-голяма финансова дисциплина, Пенков каза, че все още не е разгледан анализът на дейността на НЗОК за първите шест месеца на годината. Предстои да бъдат дадени становищата на парламентарните комисии по здравеопазването и по бюджета, допълни той.

"Чакаме анализът да постъпи в Народното събрание и да се разгледа заедно с мотивите, с които искаме актуализацията на бюджета на НЗОК“, уточни Пенков.

Той предположи, че негативните становища досега (за срив на здравната система след септември, бел. ред.) са на базата на това, което се е случвало в миналото - унаследяване на дефицита всяка година.

Пенков заяви, че Националната агенция за приходите (НАП) е направила прогноза, според която се очаква да бъдат събрани здравни вноски над прогнозните стойности. Като абсолютна стойност те ще бъдат в рамките на 160 млн. лв., коментира Пенков.

Според Нигяр Джафер, председател на здравната комисия в парламента, дори сега да се покрие дефицитът в НЗОК, догодина отново ще има такъв. Пред БНР тя подчерта, че трябва да има политическа воля и широко съгласие, за да се направят необходимите реформи в сектора.

„Системата има нужда от реформа. Това е реформата, към която трябва да се пристъпи задължително при едно широко съгласие от следващите управляващи, които и да са те, независимо каква е конфигурацията в Народното събрание", коментира Джафер.

„Средствата в Националната здравноосигурителна каса не се харчат достатъчно ефективно. Решенията на проблемите в НЗОК се оказват по-трудни, отколкото всички са предполагали“, коментира още тя.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase