Снимка: Reuters
fallback

Психичните заболявания отнемат между 7 и 24 години от живота на човек. Това сочи ново проучване на изследователи от Оксфорд.

Учените  посочват, че дори и тютюнопушенето – най-големият враг на здравето, не ни отнема чак толкова много от годините.
 
Според данните от тяхната разработка пациентите с биполярно разстройство или шизофрения например живеят двойно по-малко и от най-заклетия любител на тютюневите изделия.
 
Обикновено ниската продължителност на живота при психоболните е пряко свързана със завишената употреба на алкохол, наркотични вещества и склонността към суицидни действия.
 
Статистиката сочи, че средно 10% от шизофрениците се самоубиват, като най-голям процент сред тях са младите хора, страдащи от заболяването. Откраднатите от болестта години обаче не се свеждат само до това.
 
Обикновено качеството на живот на психично болните е доста лошо.
 
Отделните правителства нямат ясна стратегия за грижите за тях и те невинаги имат достъп до навременна и качествена медицинска и социална помощ, подчертават авторите на изследването.
 
 
Продължението на материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 9 години

На колко жени си отровил живота?А колно жени самоуби? А а мъж теб питам колко ти е бройката жени където ги опропасти като личности?

4

Анонимен

преди 9 години

Ти си много кофти мъж.

3

Мъж

преди 9 години

От кога жените са наречени психично отклонение?

fallback