Снимка: Reuters

Краставицата не се слави като особено полезен зеленчук, което се обяснява с високото водно съдържание. Въпреки това обаче тя включва ненадмината комбинация от полезни нутриенти, които я правят уникалка.

 
Три са водещите й съставки – кукурбитацини, лигнани и флавоноиди. Тези фитонутриенти се смятат за сериозни антиоксиданти, които имат силно противораково и противовъзпалително действие.
 
Какви още са ползите на краставицата?
 
Заради високото водно съдържание – 96% от краставицата представлява вода – тя поддържа организма добре хидратиран. Това обяснява действието й да охлажда след консумацията й, което я прави особено подходящ продукт за летните жеги и при желание за отслабване.
 
Краставицата непременно трябва да се включи в менюто при излагане на слънце, особено ако е допуснато изгаряне. Подходящо е върху кожата да се наложат и резенчета от нея.
 
Според някои краставицата има действие на метла, тъй като с редовната й консумация се извеждат отпадните продукти от обмяната на веществата и се разграждат камъни в бъбреците. С редовната й консумация се понижава количеството на пикочна киселина в организма, което се отразява благотворно и на този важен отделителен орган.
 
Краставицата зарежда с витамин А, В и С, което се отразява благотворно на имунната система и жизнения тонус.Освен това в нея се съдържат още витамин К, желязо, калций, които допълват й ефекта да зареждат с енергия.
 
Силицият пък допринася за укрепване на тъканите около мускулите и ставите, прави косата и ноктите по-здрави и блестящи. Казват, че хапването на няколко краставици преди лягане, предотвратява или намалява появата на мускулна треска и болка в ставите.
 
 
Продължението на материала вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase