Снимка: Reuters
fallback

Поради страха си от рак на гърдата все повече жени по целия свят предприемат решителната профилактична мярка към двойната мастектомия – операция за премахване на гърдите, сочи проучване на Мичиганския университет.

 Изследователите установили, че малко по малко този вид превенция от коварното заболяване се превръща в „мода“. Интервенцията станала особено популярна, след като миналата година популярната актриса Анджелина Джоли се подложи на мастектомия.
 
Такава операция могат да изберат жените, които имат висок генетичен или фамилен риск от рак на гърдата. Така вероятността за поява на заболяването би могла да се намали с до 90%.
 
Интервенцията има обща продължителност 2-3 часа. В зависимост от вида на мастектомията, след кожния разрез последователно се отделят тъканите на гърдата от кожата и подлежащата гръдна мускулатура, осъществява се евентуална лимфна дисекция с отстраняване на подмишнични лимфни възли и накрая се затваря послойно раната.
 
Поставят се дренажи, чиято цел е да извеждат кръвни и други материи от оперативната област.
 
Специалистите предупреждават, че е възможно впоследствие да се появат някои нежелани ефекти като болка и повишена чувствителност в оперативната област, в резултат от прерязването на нервни влакна в хода на хирургичната интервенция.
 
 
Продължението на материала можете да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 9 години

Супер,но все едно.И още един път да си отреже циците пак няма да избяга от това от което се опитва.Времето лети..Все пак ще има време да осинови малко *** и азиатци.

18

Анонимен

преди 9 години

Philipp Rösler, който от 2011 година заема различни министерски постове в Германия, е осиновен от германци, виетнамец на когото не се знаело датата на раждане. Знаело се само, че като порастне ще работи министър. Стив Джобс също бил осиновен, както и Хачо Бояджиев. И изказването на Анджелина Джоли трябва да се разбира не като пожелание, а като отдавна прието решение от онези, които на нея и на Brad Pitt, са им възложили да осиновяват децата.

17

Анонимен

преди 9 години

Angelina Jolie в интервю пред британския вестник "The Sun" споделя за шестте си деца, от които три осиновени: "Аз опитвам, да ги заинтригувам към политика.Вместо да стават актьори, могат да заематвисоки политически постове." Анджелина Джоли

fallback