Снимка: Reuters

Стволовите клетки са родоначалници на всички тъкани и органи в нашето тяло. Те са универсален строителен материал, без който организмът ни не би могъл нито да расте и да се развива, нито да се възстановява от травми и болести.

Когато очакваме дете, имаме възможност да се извлекат стволови клетки при раждането.
 
Съхранени при специални условия, те могат да запазят ценните си свойства с години, като по този начин се превръщат във важен ресурс за бъдещото лечение на детето и неговото семейство.
 
Два типа клетки могат да се извлекат при раждането – хемопоетични ( от кръвта от пъпната връв) и мезенхимни ( от тъкан от пъпната връв). Те не са взаимнозаменими – качествата и приложенията им се различават значително.
 
Стволови клетки се използват в медицината повече от половин век, като най-популярният пример за такова лечение е костномозъчната трансплантация.
 
Клетките от кръвта от пъпна връв са много сходни с тези в костния мозък, но ги превъзхождат в редица отношения – те са с по-голям потенциал, което позволява използването на по-малки дози и са по-незрели, което пък позволява използването им при по-ниска степен на съвместимост и снижава риска от отхвърляне.
 
Утвърдените терапии непрекъснато нарастват, като в последното десетилетие броят им се е удвоил. В ход са стотици нови изпитвания, като основен за животоспасяващо лечение при злокачествени заболявания на кръвта, медицината възлага надежди на тези клетки и при диагнози, засягащи качеството на живот, като церебрална парализа и диабет тип 1.
 
Днес вече е налице още една широка група приложения – тази на регенеративната медицина, един от най-новите и бързоразвиващи се дялове на медицинската наука, който използва стволовите клетки за възстановяване на собствените тъкани и органи на болния.
 
 
 
Останалата част от материала вижте на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase