Източник: Токуда Болница София

Д-р Радка Масларска е завършила медицинапрез 1986 г. Има специалности по "Педиатрия" от 1992 г. и "Неонатология" от 2001 г. През 2006 година завършва."Здравен мениджмънт". Преминала е курсове по трансфонтанелна и абдоминална ехография. 

- Д-р Масларска, кое е най-важното, което трябва да знаем за организма на новороденото?

За новородено се смята бебето до 28 ден от раждането. Особеното през неонаталния период е, че организмът на бебето се адаптира от вътреутробното развитие към новите условия на живот. В този период почти всички органи и системи претърпяват развитие, като при някои то продължава до края на първата година, както е при белия дроб, мозъчната кора.

Заради процеса на адаптиране през този първи месец от живота на бебето много лесно могат да възникнат състояния, които да наложат намесата на детския лекар.

- Кои са отклоненията в здравословното състояние на новороденото, които е възможно да възникнат и e добре родителите знаят предварително, за да потърсят навреме лекарска консултация в случай на необходимост?

Адаптационните прояви са свързани почти с всички органи и системи. Важен показател, по който може да се установи проблем при бебето например е кърменето. Много важно е майката да бъде обучена още в родилния дом как правилно да кърми детето си, да може да преценява дали и достатъчно ли кърма е поело то, да е наясно какви са нормалните изпражнения на новороденото, да се научи да разпознава кога то плаче от глад или някакъв друг дискомфорт или болка.

Ако едно новородено бебе не се храни правилно още в първите седмици и дни може да даде признаци на дехидратация, да се отпусне, да стане по-сънливо, да отказва да се храни, пелените да не се пълнят с урина и изпражнения... Тези признаци са и индикация родителите да се обърнат към личния педиатър за консултация.

 

Цялото интeрвю може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase