Източник: Reuters
fallback

Кървене в ранна бременност

Колкото и да е неочаквано, кървенето е срещано през бременността. Някои жени прокървяват още в първите дни на осъществяване на зачатието. Понякога се случва още в етапа при спукването на яйчниковия фоликул и отделянето на узрялата яйцеклетка от него, като тогава във влагалищния секрет – прозрачен и слузест, жената може да забележи много леко оцветяване в розово. Случва се единично, не при всяка жена, не всеки път, а и е много вероятно да се пропусне.

Слабо прокървяване, до леко зацапване на бельото, може да се наблюдава след около 5 дни от овулацията, когато се осъществява вгнездяването на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица.

Когато става въпрос за капчици кръв по бельото, може да се дължи на леко нараняване на лигавицата при маточната шийка. През бременността заради промяната на хормоналния фон, лигавиците стават по-чувствителни и са възможни такива малки кръвоизливи. Те не засягат бременността.

Всяко едно кървене след установяване на бременността – което днес се случва най-често в 5-тата седмица – се приема от медицината, като симптом, на който трябва да се обърне внимание.

Кървенето може да е признак обаче и на отлепване на част от плодния сак или, за съжаление, на по-фатално събитие. Прегледът при проследяващия акушер-гинеколог в случая е наложителен възможно най-бързо. Нашият съвет е, без паника, винаги при кървене извън срока на очакваната менструация и след установена бременност да потърсите своя акушер-гинеколог и му съобщите.

 

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Бай Пеню

преди 9 години

Ей ама аз ги имам същите сиптоми

fallback