Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Д-р Даниела Савова е с над 15 години стаж в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Тя е акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев“.

Д-р Савова е първият лектор от тазгодишния Форум за бременност и раждане, организиран от Puls.bg.

- Д-р Савова, какви са наблюденията ви, от Вашата практика и тези на екипа от болница „Д-р Щерев“, случва ли се бременните жени често да са объркани при разграничаването на нормалните симптоми на бременността и някои патологични отклонения?

Съвременният начин на живот и достъпът до различни източници на информация, правят съвременната жена много информирана, включително и по въпросите, свързани с бременността и раждането. Това обстоятелство, от една страна, е много ценно, защото информацията и познаването на това, което се случва с организма на жената и нейната рожба, дава спокойствие и сигурност. От друга страна, обаче, възприемането на медицинска информация, при липсата на специализирани познания и образование и ползването на източници на информация, подготвени от лица, които нямат нужната квалификация, може да доведе до заблуди и излишни страхове или пропускане на сериозни отклонения в протичането на бременността.

Едни от най-честите заблуди, които се коментират сред бременните жени и се натъкваме на тях при консултациите, през първия триместър на бременността, са свързани с това, доколко нормални са симптоми като гадене, повръщане, главоболие, по-слаби или по-силни болки ниско в корема, оскъдно или по-силно генитално кървене, грипоподобната симптоматика и може ли те да бъдат третирани медикаментозно по време на бременност.

В ХХІ век не е нормално изразеният дискомфорт и болка да бъдат приемани за нещо, което е естествено и трябва да бъде стоически понесено. Всяко оплакване на бременната жена трябва да се обсъди с лекуващия лекар, да бъде оценена тежестта му и риска за развитието на настоящата бременност или здравето на жената и да се търси начин то да бъде облекчено. 

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase