Независимо дали са пресни или изсушени,смокините са идеален избор за следобедна закуска или похапване по всяко време на деня.
Смокините съдържат големи количества пектин, който представлява разтворими фибри и действа като ефикасно средство за борба с холестерола. Пектинът се „придвижва“ по храносмилателната система и „поглъща“ излишния холестерол в стомаха.
Плодът също така е полезен и за самата храносмилателна система, тъй като спомага за предотвратяване на запека. Според някои експерти, когато се консумират смокини, се повишава количеството секрет в червата и се задържа вода в екскрементите.
Специалистите твърдят също така, че плодът помага за отстраняването на токсините от организма. Заедно с всички тези свойства, плюс антиоксидантите, които плодът съдържа, той спомага за предотвратяването на рака на дебелото черво.
Изсушените смокини са с богато съдържание на омега 3-, омега 6 мастни киселини и феноли– всички „съставки“, необходими за поддържане здравето на сърцето. Проучвания сочат, че и листата на смокините са много ефективни в това отношение. Те потискат триглицеридите, които са много опасни за сърцето, намаляват образуването на плака в артериите.
Изключително полезни за жените, смокините са богат източник на калций – основна съставка за растежа и здравината на костите. Плодът съдържа и калий, който помага на организма ефективно да използва калция. Тези два минерала ускоряват зарастването на счупени кости.
Черният дроб също е облагодетелстван от смокините, тъй като те се „грижат“ и за неговото здраве. Проучвания установяват, че плодът има свойства, които могат да защитят органа от увреждане и дори да помогнат за оптималното му функциониране.
Повече полезна информация за хранене може да намерите на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
2
Ечи
преди 10 годиниНе знам на каква база давате тези данни. Аз близо 10 години имах в двора си голяма смокиня и почти пет месеца в годината даваше плодове. Ежедневно изяждах пълни купи от тях. Ефект никакъв - имам хроничен запек, повишен холестерол, високо кръвно и др. Наложи се да продължа да си пия лекарствата и за запека и за холестерола. Така че, не вярвайте на всичко, което се пише...???)))
1
Умбигде Сифдегбе
преди 10 годиниМи туй у Нигерия си джвакаме све где к'во ни падне.Ич не забрисваме кво е и що е.А оно има от све по много,най-много аку-аку от беку-беку и дечоре-чоре джваку-джваку меку-клеку.Запека го мори една чаша студено пресно млеко или па една лъжица кисел оцът или некаква остра миризма,малиии .... фушибахде мисуегбе , тъй де , чао :))