Източник: Reuters

Бенките са характерни образувания по кожата, които са съставени предимно от меланоцити. Това са тези клетки в кожата, които осигуряват нейната пигментация и имат защитен характер, когато човешкото тяло е подложено на продължително слънчево и УВ-лъчение. Медицинското им название е невуси.

Невусите могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени образувания. Любопитен е фактът, че развитието на злокачествен невус е сравнително рядко. Бенките предимно са от доброкачествен тип.

Доброкачествените бенки са типичен козметичен проблем. За голям процент от хората това е част от позитивната аура на излъчването им, но за други те са неприятно образувание, което няма място на повърхността на лицето или тялото им. Бенките са такъв тип образувание, че могат да се развият навсякъде по тялото, без някакво особено разпределение из кожните зони.

Характерно за бенките е, че обикновено са с кръгла форма. Но не са редки случаите, при които бенките имат овална или неправилна форма. В зависимост от вида си те могат да варират и в гамовото си оцветяване. Най-общо описано, цветът на бенките варира между кафяв и черен.

 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase