Снимка: Reuters

Казват, че образованието и алкохолът не са простили на никого, но пък повечето познания изглежда могат да бъдат и полезни за здравето.

Оказва се, че колкото по-учен е човек, толкова по-успешно и бързо се възстановява той от всякакви мозъчни травми.
 
Това твърди екип от изследователи от Училището по медицина в Балтимор. Техни проучвания сочат, че високообразованите хора притежават по-голям когнитивен резерв, който позволява на мозъка да се запази качествените си функции, дори и след тежко увреждане като силен удар в главата и сътресение.
 
Така той продължава да работи толкова добре, колкото и преди преживения инцидент.
 
Учените от Балтимор подложили на експеримет 769 души на възраст над 23 години с травматично увреждане на мозъка. Те били разделени на групи в зависимост от тяхното ниво на образование и са били проследявани в продължение на 1 година.
 
След 12-те месеца станало ясно, че завършилите бакалавърска и магистърска степен са оздравели много по-бързо от останалите и са успели да възстановят нормалното функциониране на мозъка си.
 
Те не са имали никаква загуба на трудоспособност и са можели без проблем да се справят на работното си място. Тези със средно или основно образование пък продължавали да изпитват трудности от когнитивен характер.
 
Останалата част от материала можете да видите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase