Източник: Reuters

В подкрепа на станалото особено популярно напоследък суровоядство се появи ново изследване, публикувано в научното издание в PLoS Genetics, според което преработеното месо увеличава в пъти риска от рак на дебелото черво.

Екип учени от Южна Калифорния анализирали редица проучвания, включващи 9287 случая на рак на дебелото и 9117 профилактични прегледи.

Те разгледали повече от 2,7 млн. общи полиморфизми за това как те си взаимодействат с червено и преработено месо, фибри, плодове и зеленчуци и как това се отразява на риска от рак на дебелото черво.

Открили взаимодействие между готвените животински продукти и генетичен вариант, наречен rs4143094. Той е свързан с гена GATA3, който причинява злокачествени образувания и играе важна роля във функционирането на имунната система.

Така почти един на всеки трима души, които прекаляват с месото, е сериозно застрашен от 

В същото време плодовете, зеленчуците и фибрите намаляват риска от развиването й.

Специалистите посочват, че новото откритие дава надежда за по-добро разбиране за развитието на колоректалния рак и неговите основни причинители. 

Целия материал може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase