Източник: Reuters
fallback

Историята на сдружение „Зачатие” е рядък пример за поставяне на активна гражданска позиция и осъзната воля за „правене на добро“. Неговите доброволци са уникална общност от хора с позитивна енергия, която вече десет години не престава да вдъхва надежда на стотици хиляди българи, че могат да решат своя репродуктивен проблем и имат свое дете, независимо в кое кътче на страната се намират, а дори и извън нея.

Учредено от няколко млади, смели и силни млади жени, които влагат в него безкористно енергия, време и ентусиазъм, буквално „отглеждайки“ го като свое дете, днес можем да кажем, че „Зачатие“ е безусловен пример за това как българското общество може да излезе от блатото, в което се намира от твърде много години...

Идеята за създаване на сдружение „Зачатие” се ражда във време, в което нашенецът все още тъне в неинформираност по темата за диагностика и лечение на безплодието и се подчинява на стигма, характерна за минали векове и назадничави общества. В началото на новия век не просто клиниките по стерилитет се броят на пръсти, но и самите специалисти по репродуктивна медицина, които са съсредоточени предимно в столицата.

Лечението на безплодието не само не представлява държавен приоритет, но за него не се и споменава на обществената трибуна. В същото време оскъдните доходи, които получава средният българин, поставят хиляди български семейства в крайно неблагоприятна и несправедлива ситуация да не успяват да самофинансират лечение и постигнат едно от най-естествените човешки желания – раждането на собствено дете.

Проблем са не единствено самите процедури, но заплащането дори на предварителните диагностични изследвания, какво остава, ако се налага оперативна, имунологична и генетична диагностика! На практика се получаваше, че масовото българско семейство няма достъп до лечение. А това са млади хора. Това е бъдещето на нацията...

В тези условия се сформира първата неправителствена и досега единствена от такъв характер масова организация на пациенти с репродуктивни проблеми в България.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 10 години

на това бебе на снимката ще му изпапкам сладките пухкави ръчички!

1

Дедо Мито

преди 10 години

Не се чудете защо ви псувам! Защото сте *** и нагли! При социализма имаше в София една болница в София "Тина Киркова", където стерилитетът се лекуваше успешно и НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО! Един път път регистрирани при личния си лекар, безплодните мъже и жени се лекуваха задължително . Там съм водил 3 семейства, двете си родиха по 2 деца, третото си роди три. А вие се давате парите на шарлатани и псувате социализма. Затова родът ви секва.

fallback