Източник: Reuters
fallback

Марина Попова е психолог в Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност". 

В нашето общество все още битува схващането, че зависимите младежи са основно необразовани и неинформирани, емоционално лабилни и с неуравновесен характер. Свързваме тези деца с липса на стабилна семейна среда и липса на контрол от страна на родителите.

Днес обаче знаем от практиката, че никое дете и родител не е застрахован, че дори и интелигентни деца от добри, културни и високообразовани семейства употребяват наркотици. Опитът ни сочи, че не е въпрос само на неосведоменост. Оказва се, че лекциите, контролът, сплашванията и забраните са сред най-малко  ефективните методи. В днешно време децата са доста по-информирани по въпросите, свързани с наркотиците, от своите родители и за жалост се сблъскват с тях в значително ранна възраст.  Какво, смятам, че би могло да доведе до употребата им изобщо.

Има фактори, които  биха могли да допринесат „ЗА”  и такива, които съдействат „ПРОТИВ” употребата им.  Добре е да ги имаме предвид. Някои рискови фактори могат да бъдат: хаотична семейна среда и липса на емоционални връзки в семейството; насилие и пренебрежение, както и прекомерни амбиции от страна на родителите; неефективно и непълноценно общуване; липса на емоционални граници между деца и родители; неподходящ контрол от страна на родителите (липса на грижа или свръхгрижа); компания на употребяващи приятели; стрес, отчуждение, самота и скука; неспособност да бъдат разпознати, изразявани и управлявани чувствата; ниска самооценка и самочувствие; липса на умение да се издържи натиска на средата; неуспехи в училище и липса на цели и амбиции, и други.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 години

Трябва да си изключително *** човек, за да посегнеш съзнателно към отрова която ще те убие. Нон стоп гледм някакви наркоманчета които излизат и ми обясняват как разбираш марихуаната дори може да ти възстанови отрязан крак или ръка... абе ... прости хора, стойте си в дупките. Ако в някоя държава има желание да се спрат наркотиците, за 48 часа могат да се справят, само че те от там се хранят, никой не отхапва ръката която го храни.

21

Анонимен

преди 10 години

Еми взимат наркотици щото могат да си го позволят. Ако няма кой да продава няма да има и кой да купува. Обаче системата в която живеем е на принципа на еволюцията - оцеляват само най-приспособените.

20

Ime

преди 10 години

Тая само нощното напикаване не е дала като причина. Аз като чета всички сме на наркотици.

fallback