Източник: Reuters

Простатата е жлеза, която обгръща отвеждащия урината канал през мъжкия пенис – уретра. Жлезата има големината на орех и произвежда съществена част от семенната течност, в която се съдържат сперматозоидите.

Простатата също така контролира отделянето на урина от пикочния мехур. Нарушенията в нейната функционалност съответно засягат мъжкия организъм на две нива – нарушения в уринирането и сексуални смущения.

Проблемите на простатата най-често се причиняват от две основни форми на заболявания. В единия случай, който е най-често срещан при мъжете, това е уголемяването в размерите на простатата.

Заболяването представлява доброкачествено разрастване на жлезния паренхим. Втората най-честа болест на простатата е простатитът. Това е възпаление на жлезния паренхим, което може да протече остро или да дава постоянна и рецидивираща симптоматика – хроничен простатит. Обикновено се развива след инвазия на бактериални патогени в зоната на жлезата.

Уголемяването на простатата е най-често срещаният проблем при мъже след 45-годишна възраст. Този тип заболяване обикновено дебютира с много характерна клинична картина, която почти всеки мъж в зряла възраст е изпитвал. Освен нарушения в семеизпразването, нарушенията могат да обхванат проблемно или невъзможно уриниране.

Проблемите в нормалното отделяне на урината се обясняват с наличието на стесняване на уретрата, което не позволява пълно и точно изпразване на пикочния мехур, оставащи капки след уриниране или многократно и на чести интервали от време уриниране, поради непълното изпразване на събиращия урината мехур.

Статистически почти 505 от мъжете до 50-годишна възраст страда от това заболяване, а при възрастова граница 80 години, статистиките сочат, че заболяването обхваща 90% от мъжете.

Продължението на статията може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase