Източник: Reuters

Д-р Таня Тимева е висококвалифициран специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Към момента е Медицински директор АГ Болница „Д-р Щерев”.

Честотата на многоплодните бременности значително се е увеличила през последните 15 години, най-вече поради наличието и широкото използване на индуциращи овулацията медикаменти и методи за асистирана репродукция.

Многоплодни са 3% от всички бременности към момента на раждане, а в популацията, лекувана за стерилитет, този процент е доста по-висок - 25-30% в резултат на използвани методи на асистирана репродукция (вътрематочни инсеминации, ин витро, ИКСИ).

Важно е да се отбележи, че приблизително две трети от многоплодните бременности завършват с раждане на едно живородено дете, поради спирането на развитието на втори ембрион в различни срокове на бременността.

При вътрематочните инсеминации, в резултат на индукция на овулация, е възможно да се образува повече от един фоликул, при което се увеличава рискът от многоплодна бременност. При процедурата ин витро оплождане се провежда контролирана овариална хиперстимулация с цел оптимален добив на яйцеклетки.

Продължителното култивиране и селекция на получените ембриони е задължителен етап от прилагането на асистирани репродуктивни технологии (АРТ). Броят на трансферираните в маточната кухина ембриони се определя индивидуално и зависи от много фактори: възраст на жената, качество на ембрионите, поредност на опита, причини за стерилитет и др. 

За позволения брой трансферирани ембриони в различните Европейски държави съществуват нормативни разпоредби, които са част от законодателството и са съобразени с финансирането на процедурите. У нас този въпрос е регламентиран в Наредба №28 от 20.06.2007 г. на Министерство на здравеопазването.  

Цялата статия може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase