Източник: Reuters

Ново проучване показва, че поднорменото тегло крие много повече рискове за здравето, отколкото наднорменото.

Връзката между поднормено тегло и по-високият риск от смърт, е валидна, както за възрастните, така и за фетуса.

Изследването е ръководено от д-р Джоел Рей, лекар и изследовател в болница Сейнт Майкълl.

Доктор Рей прави мета-анализ на 51 изследвания, за да докаже връзката между поднорменото тегло и по-високия риск от смърт.

Той открива, че възрастните, които са с поднормено тегло - с ИТМ ( Индекс на телесната маса ) под 18,5 или по-малко, са изложени на с 1,8 пъти по-висок риск от смърт, в сравнение с тези, които имат с по-"нормално" тегло и индекс от 18,5 до 24,9.

Като сравнение, рискът от смърт е 1,2 пъти по-висок при хора, които са с наднормено тегло ( ИТМ 30-34,9 ) и 1,3 пъти по-висок за тези, които са тежко затлъстяване ( ИТМ от 35 или по-висок ).

Изследователите се обосновават на изследвания, проведени върху подбрана група от пациенти, които имат проблеми с теглото.

Те са изследвани в продължение на пет или повече години. 

От първоначално подбраната група, бързо са отпаднали тези, които са били с поднормено тегло, тъй като при тях се установява по-често наличие на заболявания като рак, сърдечна недостатъчност или белодробни проблеми.

Чести причини за поднормено тегло са недохранване, злоупотреба с алкохол или наркотици, тютюнопушене,психическо напрежение, лош социален статус и др.

Според д-р Рей обществото е насочило вниманието си към ограничаване на епидемията от затлъстяване и не обръща достатъчно внимание на също толкова опасното състояние сред населението - поднорменото тегло. 

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase