Снимка: Архив, Булфото

Неефективно разходване на държавни средства и неспазване на законодателството по провеждане на обществени поръчки – това са двете най-сериозни нарушения в управлението на Център „Фонд за лечение на деца“, заяви здравният министър Таня Андреева. По време на парламентарната здравна комисия тя представи резултатите от одита, извършен на управлението на Фонда в периода 2011-2013 година, когато директори са били последователно Павел Александров и подалата оставка преди дни Ива Станкова.

Министър Андреева посочи, че за периода директорите не са предприели мерки да променят правилата за работа на институцията с оглед подобряване на организацията. Това е довело да закъснения при предоставяне на становища за досиета на деца, липсва и пълното окомплектоване на досиетата, както и последващ контрол, уточни министърът.

В отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова министърът посочи, че лично тя е била наясно за тези проблеми отдавна, преди назначаването на одитната проверка. Тъкмо това са били и основанията да приеме оставката на Ива Станкова, стана ясно от думите на Андреева. Тя коментира, че към момента все още няма кандидат за ръководния пост, въпреки че наближава крайния срок за подаване на документи – 7 април.

Андреева призова депутатите от всички парламентарни групи да дадат спешни предложения за това как да продължи работата на Фонда до назначаването на нов директор. Десислава Атанасова обвини управляващите в липса на идеи и липса на подкрепа дори от страна на специалистите заради това, че се бави изборът на желаещ да заеме поста.

Липсата на електронна система във Фонда е сред основните пречки за ефективната работа на институцията. Това допълни д-р Владимир Пилософ, член на обществения съвет към Фонда.

Таня Андреева даде обяснения и за разходването на пари за здраве по оперативните програми. По време на блиц контрола тя посочи, че по програмата за човешките ресурси има проблем с програмата „Спри и се прегледай“ за 20 млн. лева. Андреева обясни, че към момента са прегледани едва 50 хиляди души, което е много далече от поставената цел за 400 хиляди прегледани. Вариантите са прехвърляне на програмата в следващия програмен период, иначе парите ще бъдат загубени, каза министърът. 

Депутатите от комисията приеха окончателно Националната здравна стратегия за 2014 – 2020 г. "За" гласуваха десет от членовете на комисията, а шестима се въздържаха. На въпрос от депутат от Коалиция за България към министър Таня Андреева дали има предприети мерки за стартиране на стратегията здравният министър отговори, че в министерството е сформирана работна група по изпълнение на стратегическия документ с председател заместник-министър Бойко Пенков. Нейната цел е да изработи мерки и срокове, за да стартира стратегията.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase