Източник: Reuters

Медта е микроелемент, изпълняващ важни функции в човешкия организъм.

Ползите за здравето от него, включват правилният растеж на организма, ефективното използване на желязо, нормалното протичане на ензимни реакции, както и подобряване на здравето на съединителната тъкан, косата и очите.

Медта също предотвратява преждевременното стареене и увеличава производството на енергия.

Освен това елементът повлиява сърдечния ритъм, балансира функционирането на щитовидната жлеза, намалява симптомите на артрит, спомага за бързото зарастване на рани, повишава образуването на червените кръвни клетки и намалява холестерола.

Ползите за здравето от медта са от решаващо значение за жизнената дейност на организма, като минералът позволява протичането на нормалните метаболитни процеси и прави възможно осъществяването на функциите на аминокиселините и витамините.

Медта  не може да се произвежда в организма и поради това трябва да бъде приемана от външни източници като съставна част на храната.

Тя е третият най-широко разпространен минерал в организма и се превозва най-вече от кръвната плазма чрез протеина церулоплазмин. 

Медта, присъства в различни хранителни източници, включително черен дроб, месо, морски дарове, фасул, пълнозърнести храни, соево брашно, пшенични трици, бадеми, авокадо, ечемик, чесън, ядки, овес, меласа, цвекло и леща.

Стридите са най-богатите източници на мед в природата.

Симптоми, показващи наличие на меден дефицит са анемия, ниска телесна температура, разширени вени и др.

Медта е важна за пигментацията на косата и очите, мозъчната активност, нормалния растеж и заболявания, като артрит. 

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase