Източник: Reuters

Треперенето е един от най-общите симптоми, за които се оплакват пациентите пред доверените си лекари. Той може да бъде много общ или да предоставя богата съпътстваща клинична картина. Треперенето освен на съвсем случайни нервни провокации, може да бъде и симптом за начало на някои сериозни заболявания, които изискват лекарски преглед и започване на терапия.

1. При редовен прием на кафе, кола или черен чай, както и други напитки богати на тонизиращи субстанции и кофеин, треперенето може да бъде основен симптом в клиничната картина. Той се развива вследствие на въздействието на кофеина върху централната нервна система и внезапната превъзбуда от страна на мозъка. По този начин се ускорява изпращането на нервни импулси по инервационните линии на тялото, което предизвиква хиперсъкращения в двигателната мускулатура.

Според някои лекари приемът на напитки с кофеин е високорисков и може да бъде повод за физическо пристрастяване към напитките, независимо от това дали дозата им е в минимално или увеличено количество. 

Съпътстващите симптоми като главоболие, гадене, повръщане и раздразнителност са алармиращи и подсказват за директно намаляване в дозите кофеин, които се приемат ежедневно, както и консултация със специалист, който да установи дали има други увреждания върху организма с подобна клинична находка.

Продължението на статията може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase