Източник: Reuters

Консервираните храни са толкова добри, колкото и пресните или замразените такива, а в някои случаи са дори и по-добрият избор според ново проучване. 

Изследователите от Университета в Мичиган, САЩ, откриват, че консервираните домати съдържат повече витамини от група Б, а също така и ликопен – каротин, който се свързва с намален риск от развитие на рак. 

Самият процес на консервиране прави фибрите в по-голяма степен разтворими в хранителни продукти като бобовите, като по този начин се повишават хранителните качества на храната. Консервираните зеленчуци са също така и по-евтина опция, в сравнение с пресните или замразените. 

Експертите анализират хранителните качества на осем вида зеленчуци и десет вида плодове, като сравняват песни, замразени и консервирани. Изводите са, че във всичките си форми зеленчуците предоставят едни и същи хранителни качества, а ако към критериите се прибави и финансовият разход, препоръчителен избор се оказват консервираните продукти.

Тъй като населението в световен мащаб нараства, консервираните зеленчуци биха могли да осигурят по-евтин и по-безопасен достъп до здравословна храна, заключават изследователите. Те обаче все още не могат да кажат дали консервираните продукти с високо съдържание на сол не са подходящ избор за някои хора. 

Данните от проучването са публикувани в American Journal of Lifestyle Medicine.

 

Повече полезна информация за здравето може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase