Източник: Reuters

Доц. д-р Андрей Андреев е специалист по офталмология. През 1980 г. завършва Висшия медицински институт – Плевен. От 1996 г. до момента е управител на Медицински център „Очна клиника Ден”- София. 

- Доц. Андреев, какво представлява глаукомата?

Глаукомата е сложно заболяване с много причини и механизми, по които се развива – полиетиологично и полипатогенетично заболяване. То е комплекс от заболявания и състояния, които в крайна сметка водят до повишаване на вътреочното налягане – в по-голям процент от случаите, но не винаги. Това, от своя страна, нарушава трофиката на зрителния нерв, на нервната тъкан в окото и очната ябълка, от което страда зрението. В резултат се нарушава зрителното поле, то започва постепенно да се стеснява. Това, в най-общи линии, е развитието на глаукомата. 

Двата основни вида на заболяването са откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. В ъгъла на предната камера се намира дренажният апарат на окото. В окото има сложна циркулация, която поддържа хомеостазата, вътрочното налягане, функционирането на оптичната и много системи в зрителния орган. 

В цилиарното тяло се формира течност, която най-често се дренира в ъгъла на предната камера на окото – там е разположена дренажната система. Предната камера представлява един купол, част от сфера, където се намира дренажният апарат. В случаите, когато ъгълът е отворен и има промени в дренажната система например, които пречат на циркулацията, говорим за глаукома с отворен ъгъл, или проста глаукома. 

Когато този ъгъл, който е в основата на ириса, има сложно динамична, анатомична и функционална позиция, т.е. понякога ирисът е издаден напред,ъгълът се запушва, и става дума за глаукома със затворен ъгъл. По-често този блокаж протича по-драматично, по-бързо. Протича с рязко намаляване на зрението, с болка, замъгляване и т.н. Глаукомата със затворен ъгъл е по-остро състояние, докато глаукомата с отворен ъгъл понякога с години може и да не се установи. При нея механизмът на развитие е неусетен за болния.

Вследствие на заболяването може да се стигне и до слепота - когато има пълна атрофия на зрителния нерв. В резултат на нарушената трофика, повишеното налягане, нервът  побелява - това е пълна атрофия.

 

Цялото интервю може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase