Източник: Reuters

Заболяванията на венците се изразяват в подуване, болка или инфекция на тъканите, поддържащи зъбите. Има два основни вида заболяване на венците – гингивит и парадонтоза. 

Гингивитът е възпаление на венците, при което те стават зачервени и подути. Много често при четкане започват да кървят. Дългогодишният гингивит се превръща в пародонтоза. Заболяването се дели на няколко типа и всички те засягат тъканите, поддържащи зъбите. 

С влошаване на заболяването се засяга и костта, която е отговорна за задържането на зъба, а ако не се лекува, може да доведе и до неговата загуба. Всъщност, вследствие на пародонтоза се губят повече зъби, отколкото заради кариеси. 

Повечето хора страдат от някаква форма на заболяване на венците, които се оказват и главната причина за загубата на зъби при възрастните. Развитието на заболяването обаче е много бавно, а може да бъде и забавено до степен, която да ни позволи да запазим по-голямата част от зъбите си.

Осовият причинител на тези заболявания е плаката. Тя се образува от бактерии, които всеки ден се натрупват на повърхността на зъбите. Много от тези бактерии са безвредни, но някои от тях се оказват причина за развитие на заболяване на венците. Експертите препоръчват да се стремим ежедневно да премахваме натрупаната плака, за да предотвратим и излекуваме тези заболявания. Това можем да направим като редовно четкаме зъбите си и ги почистваме с конец за зъби.

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase