Източник: Reuters
fallback

Д-р Мила Дукова е председател на „Лига на умерените” и общопрактикуващ лекар с над 1300 пациенти. В периода 2005-2009 г. е член на комисията по Лекарска етика към Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), а през 2009 г. е председател на комисията по професионална етика на БЛС – София. Puls.bg разговаря с д-р Дукова за алкохолизма и разпространението му в България...


 - Д-р Дукова, каква част от българите са зависими от алкохола?

Според последната статистика около 500 000 българи са алкохолно зависими.

 - Къде е границата между умереното пиене и алкохолизма?

При всеки човек е индивидуално. За развие на алкохолизъм можем да говорим, когато симптоми като невъзможност за ограничаване на количеството приеман алкохол, прием на алкохол в определени часове от деня, усещане за необходимост от алкохола са налице повече от 12 месеца, но не непременно. При едни алкохолизмът може да се развие за 1 година, а при други за 10-15. Затова трябва да се прави разлика между проблемно пиене и алкохолизъм.
Проблемното пиене е увреждащото пиене. Според СЗО за увреждаща алкохолна консумация се счита прием на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетия алкохол. Изхождайки от определението за стандартно питие (=1 единица алкохол) за умерен се счита приемът на до 21 стандартни питиета за мъжете и до 14 за жените в рамките на  1 седмица.

 - В какво точно се изразява проблемното пиене?

Проблемното пиене е увреждащото пиене, което може да се изразява в честа или епизодично злоупотреба с алкохол и носи след себе си редица здравословни, личностни и социални нарушения.

 - Диагноза ли е алкохолизмът и физическо или психическо заболяване е той?

Алкохолизмът е заболяване на мозъка. Алкохолната болест, както всяко заболяване се лекува на физическо и на психологично равнище.

 - Кои са най-честите причини, които тласкат човек към чашата?

Причините за алкохолната зависимост включват генетични, физиологични, социални и фактори от околната среда, които имат отношение към ефектите върху тялото и поведението. Тези фактори варират от невъзможност да се ограничи количеството на приет алкохол, загуба на интерес към други занимания, понижена трудоспособност или липса на такава до стрес, разочарование, загуба на близък човек, наличие на заболяването у друг член от семейството, наличие на други психични заболявания отключили зависимостта като депресии, фобии и др.

 - Има ли разлика между алкохолика и пияницата и как бихме могли да разпознаем алкохолика?

И двете понятия се използват в обществото за назоваване на човек с определен тип поведение. От медицинска гледна точка по-правилно е да се използва терминът алкохолно зависим що се отнася до пациент с алкохолна болест, и проблемно пиещ, що се отнася до рисково ниво на алкохолна консумация на границата.


Останалата част от интервюто можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Плякапут

преди 10 години

Хайде да се накъркаме по тоя случай

4

Анонимен алкохолик

преди 10 години

"Алкохолизмът е заболяване на мозъка"Болест на мозъка може да хване само този, който има мозък. Бях сигурен, че въздържателите нямат мозък, но друго си като ти го каже доктор по специалността! Наздраве!

3

Анонимен

преди 10 години

Абе тая като се прибере вечер в къщи не удря ли по чашка?

fallback