Източник: Reuters

Сексът може да ни направи по-умни. До този извод стигнаха учени след ново проучване. Според изследователите сексът стимулира растежа на мозъчните клетки.
 
Психолози от Университета в Мериленд, САЩ, откриват, че сексуалното преживяване може да повиши броя на новообразуваните неврони в хипокампуса – областта в мозъка, в която се съхраняват дългосрочните спомени.
 
Тестовете са проведени в лабораторни условия. Учените позволяват сексуално поведение по половин час на ден на животинските индивиди. Те ги наблюдават и записват.
 
Те проучват такива, които са на средна възраст и откриват, че сексуалното преживяване намалява нарушенията на мозъчната функция, които са свързани с напредването на възрастта.
 
Учените правят заключението, че многократното сексуално изживяване може да стимулира неврогенезата и да възстанови когнитивната функция. Когато обаче сексуалната активност престане, постигнатите подобрения се загубват.
 
Екипът заключава, че сексът успешно противодейства на негативните ефекти на стреса върху развитието на мозъка. Те твърдят, че стресът е един от най-големите потисници на неврогенезата, но сексът помага да се възстанови тази функция.
 
Въпреки това обаче гледането на порнография има точно обратния ефект - вреди на мозъка и по-специално на мултифункционалните им способности.
 
И, докато самият секс може да ни направи по-умни, не е задължително по-умните хора да го практикуват по-често.
 
Данните от настоящото проучване са публикувани в The Atlantic.

Още полезни новини за отражението на секса върху здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase