Източник: Reuters

Честотата на заболелите от епилепсия през последните години внезапно нараства. Това е заболяване, което има определен социален характер, защото създава дискомфорт у младите и трудоспособни хора. Освен това епилепсията е инвалидизиращо заболяване, което изисква навременна диагностика и започване на терапия с противоепилептични медикаменти.

Съществуват определен брой хора с епилепсия, които са лекарственорезистентни. Това означава, че организмът им не отговаря на нито един от приложените медикаменти срещу епилепсия и не могат да овладеят пристъпите по медикаментозен път. В този случай се прилага функционална неврохирургия, която представя план за дефинитивно и категорично лечение на епилепсия. Прилага се най-често при млади хора, поради сериозния риск, който носи заболяването, от инвалидизиране на пациента вследствие на повтарящите се епилептични гърчове.

Епилепсията е хронично заболяване на главния мозък, което се изразява с често повтарящи се пристъпи на двигателни или психични промени. Провокатор за това е едновременната възбуда на голям брой мозъчни неврони. За характера на епилепсията може да се съди спрямо големината на епилептичния фокус на мозъчната кора.

В епилептичната генеза може да се срещнат два основни фактора Те са наследствено-обусловената предиспозиция на мозъчните неврони, поради нарушение на обмяната им с метаболити, което понижава прага за възбуда на неврона. Вторият фактор е самото формиране на епилептогенното огнище, което протича с промяна на функционалното състояние на група неврони. Ефектът е образуване на разреди с висока честота, но ниска амплитуда на действие. Основата на диагностиката на епилепсия е електроенцефалография, която улавя точно този тип промени в честотата и амплитудите на неврогенното „електричество”.

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase