Източник: Reuters

Фотоепилацията е вид съвременен метод, който осигурява трайно обезкосмяване на тялото. Подходящ е за приложение във всякаква възраст и няма ограничение в половата селекция на избралите фотоепилацията като метод за лечение на хипертрихозните състояния. Методът се прилага на всички части на тялото и няма ограничение за отделни зони на кожата.

Фотоепилацията се осъществява посредством апарати, които излъчват светлинни лъчи с интензивна пулсова енергия. На практика се получава процес, който унищожава космите на нивото на космения фоликул – фототермолиза. Принципът на действие е облъчване на желаната зона, което в краен етап се получава стимулиране на меланоцитите в дермалния слой.

Меланоцитите произвеждат меланин, който е съхраняващ кожата пигмент при продължително слънчево нагряване. Енергията на лъчите, насочени към кожата, се трансформира посредством меланоцитите в термична, която достига основите на косъма в космения фоликул и унищожават неговия корен без да причиняват термично увреждане на околните структури.

Косъмът расте в три фази. Най-важна за фотоепилацията е анагенната фаза, защото тогава косъмът и неговият космен фоликул са претърпяли пълен цикъл на развитие и израстване. Процедурата е много по-радикална при тези условия и причинява трайно обезкосмяване в желаните зони, посредством директното унищожаване на космите на нивото на корените им.

 

Продължението на материaла може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase