Източник: Reuters

По време на полов акт около 300 млн.сперматозоиди навлизат във влагалището на жената. Скоро след това милиони от тях се изтичат от влагалището или умират. Голяма част оцеляват, заради защитните елементи, намиращи се в обграждащата ги течност. 

След това сперматозоидите трябва да преминат през цервикалния канал към матката. Обикновено шийката на матката е плътна, но по време на овулация тя е леко разширена за няколко дни. Много от сперматозоидите умират, докато се опитват да преминават през секрета, намиращ се в канала.

Вътре в матката мускулни контракции помагат на сперматозоидите да продължат своето пътуване към яйцеклетката. 

Имунната система на жената погрешно разпознава някои от сперматозоидите като нападатели и унищожава хиляди. След това половината от оцелелите поемат към „празната“ фалопиева тръба, докато другата половина тръгват по посока към яйцеклетката. Така остават само няколко хиляди. 

В самата фалопиева тръба малки власинки подбутват сперматозоидите към матката. Някои от тях биват хванати от власинките. По време на тази част от пътуването покритието на мембраната на главата на сперматозоидите се променя. В резултат, сперматозоидите стават хиперактивни и започват да плуват по-силно и бързо към крайната цел. До яйцеклетката достигат само няколко десетки от първоначалните 300 млн. сперматозоиди. 

Останалата част от материала, заедно с видеo по темата, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase