Източник: Reuters

Нормално повишаването на телесната температура при децата да тревожи родителя. Покачването на термометъра с няколко единици до 37 оС не бива да става повод за паника. Десетилетия наред сме учени, че трябва да се взимат мерки за овладяване на температурата от самата й поява. В действителност обаче тази масова практика е порочна и носеща някои неблагоприятни странични ефекти за здравето.

Повишаването на температурата е естествена реакция на организма, която показва мобилизиране на имунната система срещу някакъв болестотворен причинител, най-често инфекция. Достигането на стойности малко на 38 оС са необходими за създаването на условия, които да възпрат и унищожат, конкретно вирусите при баналните инфекции на горния респираторен тракт.

За наличие на повишена температура при децата може да се говори едва след покачване на термометъра над 37, 4 оС. Терморегулацията при най-малките все още не е съвършена и температурата на тялото им се колебае рязко от претопляне заради енергична игра, висока температура на околната среда или прекомерно обличане.

От друга страна, задачата на родителя не е никак лека относно преценките за състоянието на детето, имайки предвид че специфично за малките е да повишават телесната си температура рязко.

 

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase