Източник: Reuters

Хремата  е често срещан симптом и в повечето случаи първият признак за простуда и грип. В редки случаи запушеният нос може да е признак на сериозно заболяване. Заради стичането на секретите по задната част на гърлото, хремата е придружена от кашляне, което се влошава и проявява п0-често през нощта. Понякога обилна хрема и задържането на секретите в гърлото водят до неговото възпаляване.

Хремата може да причини и промяна на налягането и притискане на евстахиевата тръба, която се намира между носа и ухото. Това впоследствие води до инфекция и болка в ухото –отит.

Друго усложнение което се дължи на хремата, е синузитът заради блокиране на отворите до тях, циркулацията на въздух и оттичане на секрети.

В повечето случаи хремата се дължи на бактериални и вирусни инфекции, в това число грип, но също така и на травма на главата, синузит, попадане на чуждо тяло в носа, което е специфично при децата и употребата на спрейове и смъркане.

За да се постигне бързо преминаване на хремата, стремежът трябва да е насочен към предотвратяване на усложненията, тоест хремата трябва да бъде излекувана докато още е водниста и лепкава. 

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase