Снимка: архив, Reuters

Няма да останат пациенти без лечение, казаха за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазване /МЗ/, потърсени за коментар по повод становище на омбудсмана, според което  наредба на МЗ "нарушава правото на пациентите на достъп до  иновации и персонализирано лечение". 

В становището се твърди, че след промяна в наредбата "Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще заплаща с едногодишно закъснение новите лекарства за лечение на онкологични заболявания, като по този начин се забавя достъпът на болните до нови терапии и закъснението може да е фатално за тях." 

В писмо до министъра на здравеопазването Пенчев препоръчва да бъдат предприети своевременни мерки за осигуряване на гражданите с онкологични и вродени хематологични заболявания на достъп до адекватно за заболяването им индивидуално лечение, съобразено с иновативните процедури и лекарствени продукти, с оглед на гарантиране на правата им.

Повод за препоръката е изменението в Наредба 40, според което НЗОК веднъж годишно извършва анализ на включените през годината в Позитивния лекарствен списък нови международни непатентни наименования на лекарствени продукти. За тях НЗОК заплаща от началото на следващата календарна година.

Пациентски организации в жалби до омбудсмана изразяват притеснение, че по силата на новата норма НЗОК ще заплаща с едногодишно закъснение новите лекарства за лечение на онкологични заболявания, като по този начин се забавя достъпът на болните до нови терапии и закъснението може да е фатално за тях. Част от жалбоподателите предлагат финансирането да е на период от три месеца.

В някои от сигналите се твърди, че новият текст не е съществувал в публикувания на уебстраницата на Министерството на  здравеопазването проект за изменение и допълнение на наредбата и не е бил подложен на обществено обсъждане, се допълва в  становището.

Наредбата беше публикувана на интернет страницата на МЗ на 4декември 2013 г. за обществено обсъждане, като НЗОК е направила свое предложение, допълниха от пресслужбата и уточниха, че МЗ се е съобразило с аргументите на НЗОК. 

Наредбата беше обнародвана в Държавен вестник на 27 декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase